Colorlite
Vedere
Cromatică

Corecție
Discromatică

Întrebări frecvent puse

Informații despre discromatopsie

1. Care este diferenţa dintre discromatopsie şi daltonism?

În ochiul uman, pe retină se găsesc trei tipuri (sensibili la lumina roşie, verde şi albastră) de receptori de lumină. Din stimulii acestor receptori creierul asamblează imaginea colorată. În cazul persoanelor discromatopsice toate cele trei tipuri de receptori funcţionează, dar sensibilitatea unui tip este redusă. În cazurile de daltonism cel puţin unul dintre tipurile de receptori nu funcţionează, dar apar cazuri în care două sau toate cele trei tipurile nu funcţionează.

Înapoi

2. De ce sunt mai mulţi bărbaţi daltonişti?

Frecvenţa daltonismului la bărbaţi este de 16 ori mai mare decât la femei. 8% dintre bărbaţi şi 0,5% dintre femei sunt daltonişti. Daltonismul este o problemă ereditară, cauzat de către cromozomul X defectuos. O femeie devine daltonistă doar dacă ambii cromozomi X ale sale sunt defectuoşi. Dacă numai unul dintre aceştia este defectuos, atunci ea este doar purtătoare de daltonism. La bărbaţi un cromozom X defectuos rezultă în daltonism (XY).

Înapoi

3. Este vindecabil daltonismul?

Daltonismul nu este vindecabil cu toate că asemănător ochelarilor normali, este corigibil cu lentile de corecţie cromatică.

Înapoi

4. Poate să se schimbe daltonismul cu trecerea anilor?

Tipul şi gravitatea daltonismul ereditar nu se schimbă cu trecerea anilor. Perturbările discromatopsice contractate cu timpul se schimbă. Diabetul zaharat, glaucomul sau "îngălbenirea" cristalinului de vârstă înaintată poate să rezulte în timp vedere cromatică variabilă.

Înapoi

5. Cum îmbunătăţeşte corecţia cromatică calitatea vieţii?

Culorile sunt importante pentru noi din mai multe puncte de vedere. Ele influenţează dispoziţia noastră, ne oferă impresii estetice şi sunt purtătoare de informaţii pentru noi. La tot pasul întâmpinăm informaţii codificate cromatic. Pentru daltonişti mai mult de 150 de ocupaţii nu sunt permise şi practic ei se află aproape peste tot într-o situaţie defavorabilă lor. Cu ajutorul lentilelor de corecţie cromatică oferim un ajutor pentru multe persoane suferind de daltonism pentru a se putea orienta în lumea multicoloră.

Înapoi

6. În ce constă diferenţa dintre testele noastre în comparaţie cu celelalte teste de analiză?

Majoritatea testelor destinate analizei vederii cromatice serveşte la diferenţierea dintre persoanele cu vederea cromatică corectă şi persoanele discromatopsice, astfel nu serveşte la alegerea lentilei de corecţie potrivită. Testul nostru de analiză a vederii cromatice determină tipul şi gravitatea daltonismului, precum pa baza unei noi măsurări cu lentilele de corecţie ajută la alegerea celei mai bune lentile de corecţie. Testul este rapid, obiectiv şi simplu.

Înapoi

7. Poate fi folosit stratul de corecţie pe ochelari dioptrici?

Da, straturile de corecţie cromatică pot fi aplicate atât pe lentilele dioptrice (unifocal, bifocal, multifocal) cât şi pe lentilele de dioptrie 0. Straturile AR (antireflex) n-au efect pe lentile. Complexitatea tehnologiei nu face deocamdată posibil ca straturile de corecţie cromatică să fie accesibile şi pe lentilele de contact.

Înapoi

8. De unde ştiu dacă lentila de corecţie mi-a îmbunătăţit vederea cromatică?

După diagnostic măsurările trebuiesc efectuate şi cu lentilele de corecţie cromatică, astfel poate fi urmărit gradul îmbunătăţirii. Uitându-se cu cea mai bună lentilă aleasă prin intermediul acestei metode pacientul decide el însuşi dacă vede lumea mai în culori.

Înapoi